Results 1 to 1 of 1

Thread: National MCQs

  1. #1

    National MCQs

    National MCQs:

    1. The ratio of width of our National flag to its length is
    (A) 3:2 (B) 2:3
    (C) 3:4 (D) 2:4

    2. The proportion of the size of white to that of the green is
    (A) 1/4 (B) 2/4
    (C) 1.5/4 (D) 1.3/4

    3. Music of national anthem of Pakistan was composed by
    (A) Ahmad G Chagla (B) Ahad Siddiqui
    (C) Aamir Zaki (D) Ghulam Ahmad Chishti

    4. Pak Sarzamin was officially adopted as Pakistan's national anthem in
    (A) July 1954 (B) August 1954
    (C) September 1954 (D) October 1954

    5. Lyrics of the national anthem of Pak Sarzamin was written by ------- in 1952.
    (A) Ghulam Haider (B) Hafeez Jallundhri
    (C) Gohar Mumtaz (D) Bilal Maqsood

    6. National anthem was broadcasted publicly for the first time on Radio Pakistan on_______, sung by Hafeez Jullundhri himself
    (A) 15 August 1954 (B) 14 August 1954
    (C) 13 August 1954 (D) 12 August 1954

    7. National Anthem of Pakistan is ______ stanza composition
    (A) 1 (B) 2
    (C) 3 (D) 4

    8. ___________musical instruments play the Qaumi Taranah
    (A) 15 (B) 18
    (C) 21 (D) 24

    9. ___________different tones are used to play the Qaumi Taranah,
    (A) 38 (B) 50
    (C) 25 (D) 62

    10. The duration of National Anthem of Pakistan is seconds.
    (A) 80 (B) 90
    (C) 60 (D) 70






    Answers:


    1. B
    2. A
    3. A
    4. B
    5. B
    6. C
    7. C
    8. C
    9. A
    10. A
    Last edited by Sandila; 20th April 2015 at 06:24 PM.

 

 

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •